Η 21 η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down, αποτέλεσε ευτυχή συγκυρία για τους μαθητές/τριες της Ε΄τάξης του σχολείου μας, καθώς αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο του έργου Etwinning που συμμετέχουν «Be Kind- Be a Role Model», ασχολούνται με τους κοινωνικά αποδεχτoύς κανόνες συμπεριφοράς απέναντι σε άτομα με αναπηρία.

Έτσι, με την υποστήριξη της δασκάλας Αγγλικών Σοφίας Μασμανίδου και της δασκάλας του Ε2 Αλεξίας Χαντζή γιόρτασαν την Ημέρα αυτή και φόρεσαν τις κάλτσες… «διαφορετικά»! Κάλτσες περίεργες, πολύχρωμες, αγαπημένες και διαφορετικές στο κάθε πόδι! Γιατί κάλτσες; Μα γιατί τα χρωμοσώματα μοιάζουν με κάλτσες και τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο 21 ο ζεύγος (εξού και η 21 η Μαρτίου). Στόχος; Η ευαισθητοποίηση και η δημιουργία συζητήσεων για την ποικιλομορφία , τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την αποδοχή όλων.

Δε μείναμε, όμως, σε αυτό!

Την Πέμπτη 28/3 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον Ορφέα, έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο με πολύ χιούμορ, συνοδευόμενο από την κα Δανάη Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου Σύνδρομου Down Ελλάδας. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση, οι μαθητές/τριες Ε΄και Στ΄τάξεων του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να γνωρίσουν τον Ορφέα και πτυχές της καθημερινής του πραγματικότητας, καθώς είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος (συμμετοχές στα Special Olympics σε πολλές χώρες, συμμετοχή σε εργαστήρια αυτοσυνηγορίας με σκοπό να εκπαιδευτεί και να εκπαιδεύσει στη συνέχεια και άλλα άτομα με Σύνδρομο Down κ.ά.).

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή που ο Ορφέα αναγνώρισε τον γυμναστή του σχολείου μας Άγγελο Τζελέπη, που πριν χρόνια ήταν γυμναστής στον Σύλλογο Σύνδρομου Down Ελλάδας.

Με τις δύο αυτές δράσεις μάθαμε πολλά και περάσαμε πραγματικά όμορφα!